Jak změnit práci radí Aplikant.cz

Změna kariéry je velmi obávané téma. Lidé spíše zůstanou ve své práci a preferují jistotu nad spokojeností. V práci trávíte největší část pracovního dne, proto by vám mělo být příjemné ji vykonávat. Pokud však cítíte potřebu změny, je potřeba se správně rozhodnout. Jak se dá takový životní krok zvládnout co nejlépe radí Aplikant.cz.

Kdy byste měli začít uvažovat o změně práce

Měli byste reagovat ve chvíli, kdy se celý týden nemůžete dočkat pátku a v neděli večer se vám opravdu špatně usíná. Jestli právě při představě, že druhý den musíte zpátky do práce, přichází úzkost a stres, berte to jako jasný signál, že je potřeba něco co nejdříve změnit. Nejhorší v tomto ohledu je dlouholetý pracovní stereotyp. Ve stereotypu totiž zaměstnanec přestane svoje zaměstnání zhodnocovat průběžně. Tím pádem vyhoření přijde zdánlivě bez příčiny a vy nevíte, co dělat. V tu chvíli je vhodné si dát patřiční odstup a reflektovat na uplynulé období. Zvažte si pečlivě plusy a minusy a poté se rozhodněte. Člověk by se měl posouvat a rozvíjet, nikoliv se zaseknout na jednom místě.

Recenze zaměstnavatelů a firem

Na hodnotícím portálu Aplikant.cz si můžete vyhledat názory a zkušenosti ostatních zaměstnanců na firmy, Recenze firem vám tak mohou pomoci při výběru vašeho nového zaměstnání. Portál provozuje společnost 123jobs Media, úspěšný developer e-commerce aplikací. Firmy vyhledáte snadno dle názvu nebo ič a získáte tak potřebné informace.

Proč se lidé rozhodnou zůstat v práci, i když jim v ní není fajn

Většinou lidé v práci přetrvávají, protože jim jedna výhoda převýší nevýhody. Například to mohou být skvělí kolegové nebo třeba vysoké platové ohodnocení. Dalším důvodem může být třeba to, že se pracoviště nachází blízko a odpadá tak nutnost dojíždění. Dále to pak může být vyhovující pracovní doba. Pak je nutné si opravdu uvědomit, že toto vyvážení nebude trvat věčně. Může se ale i stát, že nechcete zaměstnání měnit kvůli strachu ze změny. Pokud se ale pořádně zamyslíte, zjistíte, že většinou jsou tyto obavy zbytečné. Bylo by nešťastné se kvůli svým emocionálním zábranám brzdit v osobním rozvoji.