Zadar: Tajemné a starobylé chorvatské město

Může se pochlubit středověkými budovami, současnými památkami a úchvatnými výhledy. Je to nejjemnější směs starověkého a moderního v Chorvatsku, což je jeden z důvodů, proč byste ho rozhodně měli navštívit.

Skvělá lokalita

Zadar je nejlepším městem k pobytu, pokud máte zájem prozkoumat oblast Severní Dalmácie. Je to krásné město, které se nachází asi hodinu cesty od některých nejznámějších chorvatských národních a přírodních parků, dalších historických měst a rozlehlých ostrovů.

Zadar je neuvěřitelně malebný a nachází se v těsné blízkosti měst Nin, Pag, Šibenik, Split, Plitvická jezera, Národní park Krka, Národní park Paklenica a Národní park Kornati. Může se pochlubit velmi bohatou historií s předrománskými stavbami, unikátními moderními památkami a starým městem, které leží na poloostrově.

Ať už chcete prozkoumat nedotčenou přírodu rozlehlých chorvatských parků nebo se vydat na slalom mezi malými kornatskými ostrůvky, toto město je skvělým výchozím bodem. Už se nemusíte rozhodovat, kam na dovolenou k moři.

Zemská brána a staré město Zadar

Zemská brána označuje oficiální vstup do starého města Zadaru a ve skutečnosti je to jedna z nejstarších památek v tomto půvabném městě. Původně byla postavena v 16. století, kdy sloužila jako hlavní vchod do města Zadar.

Archeologické muzeum

Zadarské archeologické muzeum je další jedinečnou návštěvou, která stojí za váš čas. Muzeum se může pochlubit třemi příběhy různých římských, středověkých a neolitických artefaktů, včetně velkorysé sbírky soch. Ve skutečnosti je celé jedno patro věnováno římské době a můžete zde vidět nejrůznější sochy, obrazy, šperky a další artefakty.

Různé expozice vás zavedou na cestu za poznáním historie Zadaru od starověku až po současnost, s anglickými popisy každého jednotlivého exponátu. A pokud si chcete odnést domů něco na památku muzea, je tu pěkný malý obchůdek se suvenýry, kde si můžete koupit nejrůznější upomínkové předměty.

Archeologické muzeum je mimořádně zajímavé a poučné zejména pro milovníky historie a lidi, kteří se chtějí dozvědět více o historii tohoto půvabného chorvatského města. Možná nevíte, že toto muzeum je také jedním z nejlepších míst ve městě, kde můžete v létě uniknout spalujícím horkům.

Nejlevnější dovolená – bohatá na zážitky.